Компютърно захранване – основна информация

Компютърното захранване е един от най- важните компоненти за компютъра. Поради това притежателите на този вид техника не бива да подценяват значението му . То служи за преобразуване на променливото напрежение от мрежата в постоянно. Много е важно захранването да функционира стабилно, защото в противен случай последиците за компютъра могат да бъдат много големи. Това е така понеже захранването подава напрежение към останалите компоненти намиращи се в компютъра и ,ако то не е адекватно спрямо тези части – процесор, видео карта и др, може да настъпи повреда в някоя от тях.
Стемиком ви съветва да бъдете особенно внимателни с този компонент.
Повечето потребители се подвеждат, че колкото по-мощни са захранванията, толкова и качеството е по-добро. Това обаче на практика не е така, понеже съществуват доста захранвания с високи мощности, които са нискокачествени. При тяхната изработка, не се добавят компоненти, които са от особенно значение за доброто им функциониране. В последствие това оказва негативно влияние върху работата на копютъра- той започва да работи нестабилно. Един от триковете, по който бързо и лесно можете да разберете дали захранването е качесвено, е това колко тежи то (ако е твърде леко, не ви препоръчваме да си правите експерименти)
Всеки потребител трябва да знае, че е невъзможно да използва пълният капацитет на захранването , независимо от неговото качество. Коефициента на полезно действие на захранванията от по- висок клас е над 80%, а на повечето китайски захранвания между 50% и 70%.
Както всички забелязваме в последно време китайските стоки заемат една доста голяма част от пазара в България.. Като започнем от така наречените стоки по левче и стигнем до компютърните компоненти. В компютърния сектор има голямо предлагане на китайски захранвания, но и търсенето им от потребителите не е малко, поради ниската им цена.
Ние от Стемиком се надяваме да липсват ентусиасти, които биха сложили на компютърна система от 600 лева, захранване за 40лева. Повярвайте ни крайния резултат ще е много лош!

В края на статията ще обобщим най- основното, което трябва да знаете за компютърното захранване:
– То е един от най- важните компоненти;
– Живота на качествените захранвания е по-дълъг, от този на повечето китайски;
– Подава напрежение към всички компоненти, намиращи се в компютърната система;
– Избягвайте китайските захранвания, понеже те правят работата на компютъра нестабилна. Това са някои от марките,които не ви пропоръчваме- JNC, No Name, Codegen;
– Качествените компютърни захранвания започват от около 70 лева- Seasonic, Corsair, Tagan и други;
– И на последно място, но не и по важност -не правете компромис с цената на захранването, защото в крайна сметка винаги евтиното излиза скъпо!
Екипът на Стемиком се надява да ви е бил полезен, за повече информация можете да се свържете с нас, както на e-mail: admin@stemicom.com, така и ТУК

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!