Залят лаптоп

Поради своята мобилност, лаптопите, са застрашени от доста инциденти.
По данни на една от най- големите застрахователни компании, в сверата на компютърните технологии ,заливането на лаптопа с вода или каквато и да е течност е най- често срещаната причина, за повреда на преносимия компютър.
Една такава повреда е много трудна за отстраняване, понякога дори и невъзможна.
За съжаление никой не може да предвиди, какви могат да бъдат последствията след заливане на лаптоп. Водата, както и другите течности имат свойството да бъдат електропроводими. Независимо от течността, с която е залят лаптопа (чай, вода,сок и други) проблем винаги има, не е задължително той да се прояви моментално след инцидента. Ако течността успее да проникне до дънната платка и компонентите разположени по нея, повредата настъпва веднага. Другият вариант е, след заливането преносимия компютър да продължи да работи видимо нормално и безпроблемно и точно, когато сте забравили за неприятната случка той да се повреди. Този случай е по- лош от първия. Практиката показва, че в повечето случаи възникналата повреда не може да бъде отстранена. Това е в резултат на водата или друга течност, която по-рано е попаднала в лаптопа и с течение на времето образува корозия. Тя поврежда изцяло компонентите и разяжда уплътненията им, най-голямата щета е за печатната платка, която се разрушава напълно, понеже веднъж повредени пистите, не подлежат на ремонт.
Последният вариант е, да е засегната само клавиатурата, при който може да се каже, че сте щастливци. За да се случи това, обаче е необходимо разлятата течност, да е в относително малко количество и клавиатурата, която използвате да е защитена, тоест да е водоустойчива.
За съжаление дори и след извършен ремонт, на залят лаптоп, има шанс да възникне проблем. Това е така, понеже действието на корозията се развива с течение на времето и уврежда бавно, но сигурно компонентите, както и доста често течността попада на места, на които не може да бъде отстранена.

Основните неща, които трябва да направите след заливане на лаптоп:

  • Първо – изключвате лаптопа от зарядното, ако е включен в такова;
  • Второ – по възможно най- бързия начин отстранявате батерията от лаптопа;
  • Трето – постарайте се да не движите прекалено лаптопа, понеже по този начи течността се разпространява;
  • Четвърто – поставете лаптопа на топло място, за да може течноста да се изпари (до колкото е възможно това);
  • Пето – препоръчваме ви да се обърнете към сервиз;

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!