Как да предпазим лаптопа от прегряване

Колкото и старание да полагаме, за да предпазим лаптопа си от прах и дребни частици, в един  момент установяваме, че борбата с тях е невъзможна!
Това се дължи на редицата замърсители, не само на въздуха, който дишаме, но и на техниката ни. За главни виновници, за това се сочат автомобилите и битовото отопление. Като цяло индустриалната революция, на която сме свидетели в един момент се оказва, че ни е взела повече, отколкото дала. Именно поради това лаптопите, които използваме ежедневно и пренасяме със себе си, на най-различни открити места, се оказват най- уязвими.
В резултат на праховите частици, вентилатора на преносимия компютър се задръства с праха, който е полепнал по него. Когато това се случи той не може да изпълнява основната си функция, която е да се грижи за постоянното охлаждане на компонентите, намиращи се в лаптопа. Едно такова прегряване крие риск от повреда или изгаряне на дадена част. Най- чувствителни са компонентите като- видео карта, дънна платка и процесор. Ако лаптопа ви работи бавно, растартира се, трудно стартира или прави проблеми от подобен хактер, то можете да бъдете почти сигурни, че има проблем с неговото охлаждане. При такъв случай екипът на Стемиком съветва собствениците на такъв вид техника да не подценяват проблема, а да потърсят помощ от компетентно лице. Опитът ни показва, че това може да ви спести много грижи и финанси. Друго нещо от особено значение, което трябва да знаете е ,че лаптопа трябва да се отваря за профилактика, минимум веднъж годишно.  Препоръчително е по време на почисването да се подменя термалната паста. Тя играе главна роля при отдаването на топлина от процесора към охлаждането и паради това ви съветваме да не пренебрегвате значението и.
Ще ви предложим няколко начина, по- които можете да предпазите преносимия си коппютър от прегряване:
– Погрижете се минимум веднъж годишно да му бъде правена профилактика;
– Подменяйте редовно термалната паста;
– Не поставяйте лаптопа си върху мека мабел;
– Избягвайте да работите с лаптопа си на места около, които има много прах (строежи, площи, които не са озеленени и други);
– Купете си подложка за лаптоп- по този начин ще можете да го поставете на повече места (легло, диван) ,без излишни притесния, от прегряване. Другото положително качество на този аксесоар е, че предпазва от заливане с течност (нещо , което за съжаление се случва все по-често)
И преди всичко запомнете, че преносимите компютри са много уязвим вид техника и изискават постоянни грижи за да работят безпроблемно.
При проблем с лаптопа ви можете да се обърните към екипа на Стемиком, на имейл admin@stemicom.com, за безплатна консултация или да ни посетите на място ТУК

 

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!