Как да криптираме zip архиви

Вашите ZIP файлове могат да бъдат защитени с парола, но като цяло нивото им на защита ще е все още слаба. Най-добрият начин да са напълно защитени е да използвате AES-256 ниво на криптиране.

Проблемът идва от това, че AES криптирането не е поддържано по подразбиране в повечето операционните системи. Ако използвате приложение като 7zip обаче, вие ще можете да се възползвате от възможността за защита. Когато създадете файл с тази програма и той е защитен с парола, вие може да се възползвате от възможността за добро криптиране.

Програмата може да бъде изтеглена от http://7-zip.org. Тя е напълно безплатна. Освен добрата защитя, тя ще предложи и много добро ниво на компресия на файловете. Когато сте инсталирали програмата, вие може да правите архиви с нея от контекстното меню на операционната система (менюто, което излиза когато натиснете на някой файл с десен бутон на мишката). Там ще се появи опцията 7-Zip, от която може да изберем Add to archive. От там ще имаме възможност да поставим парола на файла. Ако изберете някоя друга опция, то програмата може автоматично да архивира избраните файлове, без да Ви даде възможност за поставяне на парола.

По подразбиране форматът на архива, който 7-Zip прави е 7z, но вие можете да изберете и Zip. След като сте избрали ZIP методът на архивиране, трябва да се уверите, че сте избрали AES-256 като метод за криптиране, вместо ZipCrypto, който може да е по подразбиране, но е по-слаб. Въвеждате желаната парола, натискате Окей и процесът по архивиране започва.

Защитата на информацията е едно от най-важните неща при поддръжка на компютър или лаптоп. Когато файловете Ви са добре защитени, шансовете за злоупотреба от страна на недоброжелатели са в пъти по-малки. От там възможността за кражба на информация, следене на личните Ви данни и всичко от този ред на мисли става почти невъзможна.

FacebookGoogle+TwitterSvejoShare

Comments are closed.