Какво означава овърклок?

Overclocking наричаме процесът, в който усилваме възможностите на нашия хардуер, за да работи той по-бързо от колкото в момента. Това се случва най-вече с процесори и видеокарти, но може да се получи и при други компоненти. Колкото по-бърз е един компонент, толкова повече операции той може да извършва за определен период от време, но отделя и повече топлина. Това значи, че имате нужда от по-добро охлаждане и по-добра поддръжка на компютър.

Като цяло процесорът например идва с определена работна чистота. Ако той позволява, Вие можете да повишите тази честота, за да е по-бърз той. При осигуряването на добро охлаждане не би трябвало да има някакви проблеми.

Трябва обаче да знаете, че не всеки компонент може да се овърклокне. Някои производители, най-вече Intel, заключват компонентите си, за да не можете да си играете с тях. Те продават специални версии, които са отключени, но на определена цена.

Когато си купувате компоненти с цел overclock на процесора или на някой друг компонент, то трябва да имате предвид ограниченията. Трябва да предвидите по-добро охлаждане, дори да си направите водно такова. Като цяло процесът си има своите рискове, струва някакви пари, но може да извлече позитиви.

Като цяло ние от Стемиком Ви съветваме да не правите това, ако не сте напълно наясно. Най-малкото ще нарушите гаранцията на своите компоненти. Колкото повече подобрявате скоростта, от толкова по-добро охлаждане имате нужда. Ако не го осигурите, процесорът може да прегрее и да се повреди необратимо.

Като цяло, не се случва много често компонентите да се сринат изцяло, но определено системата Ви може да стане нестабилна. Процесорът може да връща грешни резултати от изчисленията или да предизвиква системни грешки и рестарт на системата.

Процедурата трябва да се извършва бавно, да се следят температурите и стабилността на системата. Определено охлаждането на процесора, което идва фабрично, няма да е подходящо. Ако се интересувате от охлаждания за овърклок, кутии с подобрен въздушен поток или нещо друго свързано с асемблирането на компютър, може да се свържете със Стемиком.

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!