Как да облекчим очите си пред компютъра?

Искате ли очите ви да се натоварват по-малко когато използвате компютър? Стемиком знае как да става това. F.lux е програма, която сменя температурата на дисплея според времето, което е в момента. Дисплея е недокоснат през деня, но с вечерта цветовете стават по-топли, за да се синхронизират с изкуствената светлина.
Когато денят се изменя и светлината около нас се изменя. През деня сме изложени на ярка светлина, която е със студена синя температура на цветя. По време на тъмните часове разчитаме на по-тъмна и топа светлина. По време на тъмните часове мозъкът произвежда мелатонин и това ни кара да сме лениви и да ни се спи.
Компютрите не правят така. Ярката светлина в неподходящия момент изтощава нашите очи. Някои екрани имат сензори за яркост, но температурата на цветовете не се променя. По време на нощта f.lux променя температурата на цветовете, за да ги направи по-топли. Бялото е по червеникаво, за да е по-леко за очите, а и да за да не се произвежда толкова много мелатонин.
Доста хора използват програмата, за да щадят очите си, други, за да спят по-добре. Някои използват този софтуер и заради двете неща. Доста проучвания сочат, че ярката светлина определено вреди на съня. Ето за това много хора казват, че ако седят късно на компютъра, те не могат да спят.
След като изтеглите програмата я настройвате един път и няма да ви притеснява повече. Отивате в настройките, настройвате локацията си. Може да изберете желаните температури на цветовете, да направите прехода по-бавен, за да е по-хармонична смяната на цветовете.
Ако гледате филм, работите с Photoshop, играете на някоя игра и искате да виждате истинските цветове, то може да изберете опцията на програмата да я спрете временно. Може да я спрете за час или за цяла нощ. Има режим за гледане на филми, който спира програмата за 2 часа и 30 минути. Програмата не прави перманентни промени – когато я изключите всичко ще се върне по старому.

Надяваме се да сме ви били полезни с тази статия Мобилен сервиз за компютри и лаптопи СтеМикоМ

FacebookGoogle+TwitterSvejoShare

Comments are closed.