Какво е хибриден диск?

Хибридните твърди дискове обещават част от производителността на SSD дисковете, докато запазват капацитета на твърдите механични дискове. Ако трябва да опишем работата им с едно изречение, то тези дискове използват SSD паметта си, за да кешират информацията от останалата част на диска, за да е по-бързо достъпна тя.

SSD дисковете са доста бързи, но са по-скъпи и с по-малък капацитет. Един нормален диск там стига до 256 гигабайта, докато при твърдите дискове цената е много евтина, а се стига до 2 или 3 терабайта. За да се вземат предимства и от двете страни, компаниите изобретиха хибридните дискове.

Хибридните дискове разполагат традиционна магнитна памет и SSD памет, която е еквивалентна на един малък диск. Всичко се появява на компютъра Ви като един диск. Той сам преценява кога да използва едната памет и кога другата. SSD частта е кеш памет, която побира най-често използваните файлове от операционната система и вас самите, за да са по-бързо достъпни те. Всичко останало стои в другата част.

Защо Стемиком препоръчва хибридни дискове при асемблиране на компютри от нисък и среден клас? Те са по-евтини от SSD дисковете. Един 2-терабайтов диск с 8 гигабайта SSD памет ще е по-скъп от обикновен диск 2 терабайта, но определено ще е по-евтин от 256 гигабайта SSD.

Ако цената на SSD и твърдите дискове бе идентична, то нямаше нужда да има хибридни дискове. Изборът е ясен. Ако не разполагате с достатъчно средства, за да се сдобиете с хубав SSD диск, а искате да имате доста място за съхранение, то хибридните дискове са добра опция.

Определено ще усетите по-бърза работа. Файловете, които използвате най-често ще са налични като на всеки друг SSD диск. Единствения недостатък е, че трябва да мине малко време докато важните файлове се кешират в SSD паметта. В началото няма да забележите прогрес.

Щом цените на SSD дисковете паднат, то тогава ще препоръчваме тях, но към този момент те не са много изгодни за обикновения потребител, който има нужда от много информация за снимки и клипове, музика и прочие.

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!