Какво е файлова система

Какво е файлова система и с каква важност е тя за поддръжката на компютъра ни? Всяка една операционна система поддържа различни файлови системи. Флашките обикновено са с FAT32, а ако са по-големи с NTFS. Същото важи за Windows. Linux има различни файлови системи.Mac OS използва HFS+.

Обикновените хора също трябва да се замислят рано или късно за файловата система. Ето какво трябва да знаете за файловите системи, които са една основна връзка с хардуера, под формата на твърд, хибриден или SSD диск.

Различните файлови системи са просто различни начини на съхраняване и организиране на файловете. Всяко устройство за съхранение на данни има един или повече дялове. Всеки един дял разполага със собствена файлова система.

От файловата система зависи как ще се разделят данните на отделни парчета, които са самите файлове, какви са техните имена и различните атрибути. Всеки един тип система разполага със списък на информацията, която се съхранява, за да може операционната система да знае как да намери това, което търси.

Различните системи за организация на файловете не са близки по характер. Всяка една отделна система си има собствен начин да организира информацията в компютъра. Някои системи са по-бързи от други, вторите пък са с по-добра сигурност, трети поддържат харддискове с по-голям капацитет. Една особеност например имаме при FAT32 и тя определено ви засяга. На тази файлова система файловете не могат да бъдат по-големи от 4 гигабайта. Като цяло всичко зависи от нуждите ни.

Няма най-добра файлова система за всички нужди. Всяка операционна система работи с определена или определени системи за организация на файлове. Повечето операционни системи разполагат със собствени разработки на файлови системи. По-новите разработки изпъкват с по-модерни възможности.

Важно е каква файлова система работи с файлове Ви, тъй като това определя как ще се разпределя информацията по файловете. Подредбата, индексирането и мета данните, които се асоциират с файловете са само една малка частица от всичко, което правят файловите системи.

Ако имате нужда от смяна на файловата система на вашия харддиск, ние от сервиз Стемиком сме готови да ви помогнем!

 

FacebookGoogle+TwitterSvejoShare

Подобни теми

Comments are closed.