Защо да обновяваме Windows

От време на време се получават обновления за Windows, които решават критични проблеми. Автоматичното обновяване на операционната система е част от добрата поддръжка на компютри. Няма как винаги да знаем, че са излезли такива ъпдейти, за да ги изтеглим ръчно. Щом един ъпдейт е критичен, той е нормално той да се инсталира автоматично, за да се оправи проблема.

Освен това, когато един голям проблем бъде поправен от обновление, то обикновено той става публично достояние. Всички хакери разбират за проблема и се избиват, за да започнат да се възползват от него. Ако ъпдейтът не е инсталиран автоматично, то има шанс хакерите да Ви изпреварят и да се възползват от дупката в сигурността, преди да сте поставили „кръпката“.

Някои хора не искат да поставят обновления на компютъра си, за да не създадат някакви проблеми. Истината е, че това се случва наистина рядко. Да, понякога има недомислени ъпдейти, но рядко се стига до син екран, а никога до хардуерна повреда. Има и няколко случая, в които обновление нарушава работата на някои драйвер. Тези недомислици обаче засягат доста малък процент от хората. От другата страна милиони компютри са членове на ботнет мрежи, без собствениците им да знаят и причината за това понякога са липсата на обновления. Около 500 милиона компютъра стават членове на хакерски мрежи – проблемите заради ъпдейти едва ли засягат и една десета от това.

Ако прекарате малко по-целенасочено времето си в Интернет, ще разберете, че проблемите се създават почти винаги от доста по-различни неща. Дори някой ъпдейт да повреди нещо в системата, то ще е лесно поправимо чрез System Restore.

Свободните сте и да не инсталирате опционалните ъпдейти, ако желаете. От настройките на Windows те могат да бъдат спрени. Можете да изберете Windows да инсталира само важните обновления и всичко е точно. Това би свалило риска от проблем до минимум, като в същото време защитава системата Ви от дупки в сигурността.

Comments are closed.