Почистване на лаптоп

Как се чисти лаптоп и защо да не правите това сами!

Всеки е стигал до един етап в употребата на лаптопа си, в който вентилационната система спира да изкарва въздух, въздухът е адски горещ, целият лаптоп достига невъзможни за употреба температури. От това веднага следва, че лаптопа ще се рестартира, възможно е да дава син екран, а при по-фрапантните случаи е възможно и да има повреден компонент. В такъв момент, ние веднага се сещаме, че от няколко години не сме осигурявали профилактика на лаптопа, в сервиз за компютри. Защо се получава така? Поради факта, че  обикновенно се водим по максимата „не пипай нещо, което работи“, или поне докато не изпитаме проблемите на собствен гръб. Да, обаче софтуерът и хардуера са доста капризни и когато работят много време и в последствие се развалят, то това ще е компенсация за всички спокойни години.

zadrasten laptop

За разлика от настолните компютри, самото почистване на един лаптоп става далеч по трудно. Има производители, които умишлено усложняват операция, а в други случай самия лаптопа изисква компонентите да са подредени и скрепени така, че само човек, който е на „ти“, да може да ги разглоби. Да, има вероятност и да успеете, да отворите лаптопа.

От там на къде, какво следва?

Първото нещо е, че рискът да повредите някой от компонентите не е никак малък. Ако мислите обаче, че това е най-големият Ви проблем, то бъркате. Дори да успеете да отворите лаптопа и да го разглобите, до степента, която Ви е нужна, за да го почистите, то проблемите не свършват. На първо място, трябва да сте много внимателни. Работата с компресор може да е опасна за Вашия хардуер, ако разстоянието на подаване на въздуха е прекалено малко или налягането е прекалено голямо. Ще си кажете, че ще издухате праха от разстояние. Да, но няма как да изчистите отвода за въздух на вентилатора, самия вентилатор, както и част от портовете на лаптопа, които също събират много прах. Често се случва потребител да почисти сам лаптопа си и това да доведе до счупена платка, скъсани кабели и така нататък.

В ситуациите, когато се чувствате несигурни в това, която правите е най-добре да предадете Вашия лаптоп на професионалист, който използва компресиран въздух в умерени количества. Техниците разполагат със собствени методи и начини на работа, независимо дали става на въпрос за почистване на лаптоп, разглобяване на лаптопа или като цяло сервизно обслужване на лаптопи и компютри. Все пак, те се занимават с това от години и имат нужният опит, така че не рискувайте лаптопа си, за процедура която струва 20-30 лв.

При софтуерен или хардуерен проблем с вашата компютърна система можете да се свържете с нас: 0896840984 – Мобилен сервиз Стемиком

Comments are closed.

error: Content is protected !!