Най-честите повреди при лаптопите и колко ще ни струват те?

Статията съдържа информация за основните повреди (дефекти) на лаптопите, каква е причината за тях и колко ще Ви струва ремонта?

 Удобството от употребата на преносимите компютри, изисвка и полагане на доста грижи от страна на собствениците им. Причина за това е тяхната мобилност и крехкост, в сравнение с настолните компютри. Повреда при лаптопа е възможно да възникне, както от страна на притежателя, така и по вина на производителя. Нисък е процента на дефектна техника  ,поради производствена грешка. Много често ние подценяваме сигнали като – прегряване на лаптопа, изключване, изскачане на множество прозорци, издаване на странни звуци и други. Едва след като системата престане да се включва, решаваме да потърсим помощ от сервиз за компютри.

Основни хардуерни проблеми при лаптопите

 

laptopa pregrqva1. Прегряването на лаптопа

– тъй като голяма част от потребителите не се грижат за това, той да бъде отварян редовно за почистване( Стемиком- сервиз препоръчва минимум веднъж годишно) . В повечето случаи решаваме да спестим 20лв., с което и поемаме риск да се разделим с преносимия компютър. Това е така, защото наслоените с времето прахови частици възпрепятстват работата на охлаждащатата система и лаптопа изгаря. Поставянето на лаптопа върху мека мебел, също пречи на компонентите да се охладят, поради това ви съветваме да си закупите подложка за лаптоп. Цената и е ниска, а защитата, която осигурява тя (от прегряване) е висока. И като за финал на този първи проблем – прегряване, имайте предвид, че процесорите AMD генарират повече топлина.

popravka video karta2. Изгоряла (разпоена) видеокарта

– голям процент от повредите при лаптопите възникват в резултат на изгарянето на видеокаратата. Независимо от това дали производителят е ATI или NVIDIA (това са основните производители на видеокарти и притежават около 90% от пазарния дял в този бранш). За съжаление често се случва така, че повредата настъпва малко след изтичането на гаранцията на компонента. Поради това Моболен сервиз за компютри Стемиком, съветва вас потребителите да бъдете особено внимателни, при покупка на лаптоп, със следните видеокарти: GForce 4800M, GForce Go, GForce 8800M, GForce8600M, както и с всички видеокарти от шеста, седма и осма серия на NVIDIA. Цените на новите видеокарти започват от 100лв и достига до 800лв, за употребявани от 50лв до 150лв.

problem s hard diska3. Проблем с хардиска на лаптопа

– първо, това е най – чувствителната част както при лаптопите, така и при компютрите. Много по- голям е риска от повреда на този компонент, обаче при преносимите компютри. Самото наименование „преносим” ни дава отговор на въпроса, защо това е така. Дори и при сравнително лек удър, има шанс хардиска да се повреди, което е в резултат на появата на бет сектори. Наличието на такива, може да бъде разпознато по някои от следните признаци: поява на син екран,загуба на информация, лаптопа започва да работи изключително бавно, рестартира се, изписва съобщение „boot device not found“ и други. Важно е да знаете, че когато компютърната система е в работен режим, риска от повреда на хардиска, при пренасяне е много по- голям. Стемиком –  Мобилен сервиз  ви препоръчва винаги, когато не ползвате лаптопа той да бъде изключен. Чантата за лаптоп също не е лукс, а нещо от първа необходимост за този вид техника, така че ако все още нямате, желателно е да си я набавите.

povredena matrica4. Проблем с матрицата (екрана) на лаптопа

– тук източниците за възникналата повредата са няколко:
Счупена (ударена) матрица – повредата на матрицата настъпва в следствие на падане или удър, което за съжаление в днешно време е все по- често срещано явление при лаптопите. Това се дължи на компактността на преносимите компютри, която ни изкушава ежедневно да ги превръщаме в наши спътници- от спалнята до офиса! Понякога това удоволствие ни струва доста, тъй като цената на новите матрици варира от 100лв. до 300лв. , а в случай че успеете да намерите втора употреба от 50лв. до 150лв.
Мъртви (изгорели) пиксели – този проблем възниква предимно по вина на фирмата производител . Единственото решение тук е смяна на неработещата матрица с нова. В случай, че лаптопа не е гаранционен, подмяната ще засегне само и единствено личният ви портфейл.
Изгоряла подсветка (лампа) на лаптопа – ако екрана светва за момент и е прекалено тъмен, в комбинация с розовеене по ъглите, то със сигурност имате проблем с лампата на лаптопа. Що се отнася до розовия оттенък ,препоръчваме ви да се обърнете към компютърен сервиз. Това е първият признак, който сигнализира за износването на матрицата, което впоследствие води до нейното изгаряне. Извършването на самата услуга, по подмяна на подсветката, струва между 40лв и 50лв, в зависимост от сервиза и модела. Стойността на лампата е по-ниска от 20 лв. до 40 лв. Имайте предвид, че ремонти от подобен характер изискват висок професионализъм,както и  доста труд и време.
Изгорял инвертор – когато собстеника не реагира навреме, при проблем с подсветката, инвертора на лаптопа започва да се пренатоварва. Това от своя страна неименуемо води до изгарянето и на двете части. Цената на инвертора стартира от 30 лв. до 50лв, а самата подмяна между 20 и 30лв.

zalqt laptop5. Залят лаптоп

–тук отново възможността за пренасяне и поставяне върху повърхности от всякакъв тип, крие риск за живота на лаптопа. Независимо от вида на течността, с която сте залели преносимия компютър имайте предвид, че щетите са големи. В момента на заливането се засяга цялата компютърна система, макар и следите, които виждате вие да са само върху клавиатурата. В повечето случаи тя спира да работи напълно. Не е задължително, веднага след инцидента, да възникне видим проблем в работата на лаптопа. С течение на времето обаче, попадналата течност окислява, и лаптопа спира да работи. Мобилна –  Поправка на лаптопи и компютри- Стемиком препоръчва при заливане незабавно да се отстрани батерията и след това да потърсите сервиз за компютърна техника. По този начин шанса ви да поправите тази неприятна случка е много по- голям. Съветваме притежателите на лаптопи , да държат на дистанция, преносимите компютри от течностите , за да не пострадат. В случай, че не успеете да го направите, винаги можете да разчитате на  Мобилен Сервиз за Компютри Стемиком- професионализъм съчетан с икономични цени и бързо обслужване 24 часа в денонощието за град Варна.

razpoena buksa6. Проблем с разпоена букса на лаптопа

– най- честата причина за тази неприятност е  факта, че ние често си позволяваме да местим лаптопа, от точка А до точка Б, когато той е включен към мрежата. Понякога за да включим зарядното на лаптопа, ни се налага да разпънем кабела на места, които не са особено удачни, понеже преминаваме през тях и има риск да се препънем в него. В случаите, когато е необходимо да се извърши ремонт, на букса с кабел, цената е относително добра от 20лв до 30лв. При повреда на самата букса, на лаптопа, е необходимо тя да бъде подменена с нова. По време на отстраняването на този проблем има и значителен риск, тъй като лаптопа трябва да бъде разглобен напълно за да се запои новата букса. Именно поради това цената на тази сервизна услуга не е никак ниска, между 60лв и 70лв.

laptop bateriq7. Проблем с батерията на лаптопа

– според проучване около 80% от собствениците на лаптопи не отстраняват батерията, когато преносимия компютър е включен към захранващата мрежа, а това е основното нещо, което трябва да направим, ако искаме максимално да удължим живота на нашата батерия. Между 50лв и 90лв е цената на една нова батерия, в зависимост от модела и.
Екипа на Мобилен Компютърен сервиз – Стемиком, се надява тази статия, не просто да обогати познанията на читателите, но и да им бъде от помощ, в случай че им се наложи да се сблъскат с някой от горепосочените проблеми. При възникване на проблем, не се колебайте да се свържете с нас, ние винаги сме на ваше разположение – Мобилен сервиз – СтеМиКом: 0896840984!

Подобни теми

Comments are closed.

error: Content is protected !!