Защо е важно да почистваме лаптопа/компютъра

Понякога се случва така, че докато работите с компютъра или лаптопа си той внезапно спира да работи, изключвайки се! Доста неприяно явление, но факт. Това може да се случи в резултат на заливане с течност ( кафе, вода и тн.), проблем с хардуера (изгоряло захранване, дънна платка, гръмнала видео карта или рам памет, проблем с вентилатора, надут кондензатор и др.), макар и рядко, но има възможност компютъра да се изключи вседствие на софтуерен проблем, най-често вирус.
Една от основните причини за изключването на компютъра или лаптопа често се оказва неговото прегряване, в следствие на излъчващата се топлина от различните компоненти. Забелязвали ли сте колко по-бързо загрява лаптопа ви, когато го поставите върху мека мебел? Това е така, защото предимно за охлаждането на лаптопите се грижат вентилаторите, които засмукват въздух от малките отвори разположени върху долната и страничната част му част. Когато тези отвори са затворени (запушени) преносимия компютър започва да прегрява, тъй като до него не достига въздуха, който е необходим за охлаждащите вентилатори. Праховите частици и космите са основният враг на охладителната система. Най – често лаптопа прегрява, когато се отваря за почистване рядко (над 18 месеца), а в доста от случаите и над 3-4 години. Подценявайки тази жизнено важна процедура, за този вид техника, собствениците им рискуват да се стигне до изгаряне на цялата конфигурация.
Процесорът е компонента, който генерира най-голям обем топлина, както при компютрите, така и при лаптопите. Именно поради това се поставя термална паста, която подобрява връзката между процесора и охлаждането. Необходимо е термоконтактната паста да се подменя на 12 месеца, тъй като в противен случай тя губи своята ефективност.
Полезни съвети от СтеМиКом –  Мобилен сервиз за компютри и лаптопи:
Осигурете почистване на лаптопа ви на всеки 12 месеца
При отваряне за почистване на лаптопа или компютъра е задължително да се подмени термоконтактната паста
Не поставяйте лаптопа върху леглото, дивана и др. мека мебел
Лаптопа не бива да е в близост до отоплителни уреди
В случай, че имате домашен любимец, погрижете се да осигурите дистанция между него и лаптопа ви
Отваряното, почистването и подмята на термалната паста е желателно да бъде извършено в специализиран сервиз, тъй като процедурата не е никак лесна и е специфична за всеки модел.

Comments are closed.