Хард диск – информация и проблеми

Хард диска (твърдия диск) е устройството на компютърните системи върху, което се записва цялата информация. Той не е енергозависим, тоест дори и след прекъсване на напрежението информацията, която се намира в него се запазва. Данните се записват с помоща на метални плочи, намиращи се в самото устройство.

Както всеки един компютърен компонент, хард диска също има определена продължителност на живота. В даден момент е възможно той да престане да функционира или да изгуби своята бързина на работа. Износването му с времето не е единствената причина, която може да доведе до неизправност.

Особено неблагоприятно влияние върху хард диска имат фактори като – замърсяване (прахови частици, косми), не добре закрепени кабели, токов удар или какъвто и да е друг удър в прекия смисъл на думата и други.

Тук ще ви изброим някои от външните фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху твърдия диск и ще ви дадем съвети как да ги избегнете:

-Прахови частици и косми (козина)- техниката като цяло има свойството да привлича каквито и да е малки частици, носещи се свободно в пространството. С течение на времето и недобрата поддръжка те се наслояват върху компютърните компоненти и възпрепятстват нормалното им функциониране. За жалост голяма част от потребителите подценяват негативното въздействие на тези замърсители, което от своя страна най- често води до повреда, в някоя от частите на лаптопа или компютъра. Можете да се предпазите от това като осигурите на компютърната система минимум веднъж годишно пълно почистване. Съветваме ви също да държите на дистанция домашните си любимци от този вид техника в случай, че имате такива.

  • Внимавайте с тава къде поставяте компютърната система- кутията на компютъра не трябва да се поставя върху земята, понеже почти всяка настилка, след като се нагрее започва да излъчва топлина. Стемиком съветва притежателите на лаптопи да използват подложки за охлаждане, а за компютрите да се използват предназначените поставки, които се намират на компютърните маси. Друго важно нещо свързано с местоположението на лаптопа (компютъра) е в каква близост се намира той от отоплителните уреди в дома или офиса. Желателно е да има разстояние, понеже излъчваната от тях топлина води до прегряване, както на хард диска, така и на останалите компоненти намиращи се в компютърната система. Имайте предвид ,че прегряването е основната причина за повреда на компютърните части.
  • Разхлабени кабели – те могат да бъдат причина за токов удар, което със сигурност е сериозна заплаха за състоянието на една компютърна конфигурация или лаптоп. Въпреки протекциите, които се намират в компютърната система риск винаги има. Препоръчваме ви да проверите дали контактите ви са занулени.
  • Удър – пазете компютърните системи от удари. Дори и при сравнително лек удар хард диска е особено чувствителен и има риск от това да бъде повреден частично или напълно. Не “тътрете” компютъра или лаптопа тъй като се получават вибрации, които също могат да доведът до неработещ хард диск. Преносимите компютри са доста по- уязвими от стационарните поради ежедневното им транспортиране – от офиса до дома и обратно, от масата до бюрото и къде ли още не. Именно поради практичноста им съществува сериозна заплаха за записващото устройство.

Доста по-често се наблюдава повреда в хард диска при лаптопите, отколкото при компютрите. Нашия съвет към притежателите на преносимите компютри, е да използват винаги по време на движение чанта за лаптоп.

Както всяко нещо в живота няма стопроцентова гаранция, така и безпроблемната работа на хард диска не е на 100% сигурна, независимо дали сте го закупили скоро или ви служи вярно от години, проблем винаги може да възникне.

Можете да бъдете сигурни, че ако редовно спазвате написаните от нас по горе съвети относно хард диска, то ще успеете да удължите значително неговия живот и ще си спестите доста грижи и финанси.

Екипа на Стемиком ЕООД ви пожелава лека и безаварийна работа с компютърните системи.

При проблем можете да се свържете с нас или да ни посетите на място.

Comments are closed.